A Travellerspoint blog

Búcsú Kambodzsától és Mick Jagger szellemétől

sunny

Szerintem az nem igaz, hogy az első benyomás a fontos és a döntő és a mérvadó. Persze akkor, ha nincs második benyomás, akkor számít. De ha az első benyomást követi egy második, harmadik vagy negyedik, akkor csak összehasonlítási alappá redukálódik az a bizonyos első. Több precedens értékű példával is tudok szolgálni. Például már első nap ott akartam hagyni Samut, aztán egy hétig maradtunk. Chiang Maitól se voltam elragadtatva, aztán végül ott dekkoltunk sokáig, (Csabesz szerint minden helyet felsorolhatnék itt, ahol voltunk, kivéve Krabit, mert azt végig utáltam), aztán ezzel a Kambodzsával is így kezdődött. Siem Reapben már első este mondtam, hogy gyorsan nézzük meg Angkort és húzzunk dél felé, aztán megtaláltuk a kesudiós rizst készítő helyet, meg az ingyen popcornos sörözőt, és máris szép kerek lett minden. Sihanoulville első tüzetesebb felfedezése után is meg volt a véleményem, aztán kedden indulunk vissza Siem Reapbe, de nem bánném, ha maradnánk még. Mindenbe meg lehet találni a szépséget, a jót és a marasztalót, csak idő kell hozza. És persze türelem.

egy halászfaluba vezető híd

egy halászfaluba vezető híd

lakatlan part jelenet

lakatlan part jelenet

a ház ahol éltünk

a ház ahol éltünk

Tegnap egy órányi sétát tettünk a parton, gyakorlatilag forró volt a víz, és alig volt tenger, mert apály volt. Ember se volt, egy két helyi fürdőzött. Csak a partra vetett medúzák, kagylók, és rákok. Meg egy-két bontott tégla, villanykörte, apróságok, miegymás. Átmásztunk két lakatlan partszakaszt, aztán visszasétáltunk egy partmenti kunyhóba ebédelni. Aztán lazultunk tovább. És ez így ment kedd estéig, amikor is elindultunk vissza Siem Reapbe. Hétfő este azért még elsétáltunk a Happy Herb Pizzazóba, ahol Csaba, a nagy szkeptikusságával kijelentette, hogy ennek a happynek semmi köze ahhoz a bizonyos boldogsághoz, de elég volt a pincérre nézni, aki alig látott ki a szemén. Megkérdeztem, hogy a fokhagymás kenyeret boldoggá tudná-e tenni, ő meg mondta, hogy természetesen, és akkor még két sör lesz mellé. Úgyhogy volt love, freedom meg happines is.

Happy Herb Pizza Siem Reap

Happy Herb Pizza Siem Reap


egy másik boldogságot kínáló láncolat

egy másik boldogságot kínáló láncolat


és még egy boldogság

és még egy boldogság

Aztán megérkezett a buszunk, volt örömünk, nem bőrülés, de valahogy alig dőlt hátra és a vízről és a takaróról is megfeledkeztek. Hát nem a legkényelmesebb 12 órát buszoztuk. Egyetlen pozitívuma az útnak, hogy nem adtak végig kambodzsai karaokét, hanem az Istenek a fejükre estek ment, de persze, hogy az se legyen annyira élvezhető, természetesen kambodzsai szinkronnal ment. Aztán hajnali fél hatkor felébresztettek, hogy megérkeztünk, de mire kinyitottam a szemem, már egy rohadt tuk tukos állt felettem, hogy hová akarok menni és hogy van-e szállásunk. Nagy kómásan kiballagtunk a buszból - úgy látszik, hogy ez az utolsó pillanatban való felébresztés nem csak thájföldi módi - és újabb tuk tukos karmai közé kerültünk. Mi mondtuk, hogy a jegy mellé ígértek nekünk ingyen transzportot. Mondták, hogy ok, és egy tuk tukos kezére adtak. Elindultam kifelé az udvarból, ahol a busz megállt, de nem volt kijárat, csak hatalmas pléh kapu. Majd egy pillanat múlva kitárult a kapu, és híradóba illő jelenet következett: legalább 20 tuk tukos ömlött be az udvarba, egymást és minket taposva és sodorva, mintha legalább a bika elől menekülnének. Majd beszálltunk tuk tukba - még nem is említettem, hogy itt mások a tuk tukok, míg Thájföldön egy önálló egység és egy speciális jármű, addig itt egy motorra rákötött utánfutó, ami olyan mint egy kis hintó - és mentünk. Jó messze tett ki a busztársaság, hogy még véletlenül se tudja az ember, hogy hol van, és hogy a tuk tukosoknak legyen valami megélhetési lehetőségük.
Mielőtt megérkeztünk volna a szállásra, azért megállt egy helyen, és próbálkozott egy ő által ismert szállással, ahol zsíros jutalékokat kap a hozott vendégért, de mondtuk, hogy mi már lefizettük az előleget, úgyhogy menjünk csak az eredeti célállomásba.
Aztán megérkeztünk és kérdezte, hogy mikor akarunk Angkorba menni, mi meg mondtuk, hogy már voltunk. Erre azt mondta, hogy akkor fizessük őt ki, mert így nincs akkor munkája. Mi meg mondtuk, hogy persze, nincs tovább business, akkor már fizessünk neki az ingyenes transzportért. Pedig induláskor is megkérdezte, hogy készülünk-e Angkorba, mi meg mondtuk, hogy már voltunk, de biztos kommunikációs probléma lépett fel és nem értette meg amit mondtunk. Közben becsekkoltunk és elmentünk a szobánkra. Hát ennyit az ingyenes transzportról.
A reggelit pont lekéstük, mire felébredtünk (pedig azért mentünk ide, hogy mivel a reggelit tartalmazza az ár, így tudunk egy kicsit spórolni), aztán felkerestük a jól ismert helyeket, megebédeltünk, és beültünk a Blue Pumpkinba netezni egy fagyishakezni. Nagyon cool hely ez a kis kék tök, érkezéskor mindenki kap egy hideg, hűsítő (a hűsítő érzést a vietnami balzsamszerűséggel érik el, mert olyan az illata) kis törülközőt és a párnák közt az elfekvő részlegben lehet aztán henyélni és szürcsölni a shaket. Este aztán evés, ivás és nyugovóra térés. Másnap az előzőnapi forgatókönyvhöz hasonlóan folyt minden, kivéve, hogy már felkeltünk reggelire.

nagy munkában a Blue Pumpkinban

nagy munkában a Blue Pumpkinban


Csabesz, miközben mamájával cseverész

Csabesz, miközben mamájával cseverész

A nap fénypontja megint Mick Jaggeresre sikerült, és szó szerint mick jaggeri érzésben volt részem, ugyanis abba az étterembe mentünk ebédelni, ahová anno ő is betévedt, mi több, én ugyanazt is ettem, amit ő, a híres kókuszos sütőtök levest. Istenkirály volt. Muszáj majd megguglizni a receptjét és nagyüzemileg nyomom majd otthon (amúgy csupa hírességek járnak ide Siem Reapbe, van egy hely, ahol meg Angelina Jolie néni fordult meg a Thomb Rider forgatásakor, aminek vannak jelenetei Angkorban és a tiszteletére még koktélt is neveztek el. De oda nem mentünk).

Csabesz a Mick Jaggeres helyen

Csabesz a Mick Jaggeres helyen

az ízletes tökleves (mintha csak MJ ette volna)

az ízletes tökleves (mintha csak MJ ette volna)

Délután próbáltuk megszervezni az első éjszakánkat Balin, de kiderült az nem olyan egyszerű. A helyek, amik fenn vannak a neten, csillagászati összegűek, illetve nem nagyon fér be a büdzsébe, amik meg a nagyokos útikönyvünkbe van, azok mind fullok, és hívjak másnap és akkor meglátják, hogy mi a helyzet. Mert itt nem úgy megy a foglalás, hogy úgy érkezem, hogy 3 napra, aztán megyek. Ha van hely, akkor becsekkolok és maradok amíg csak akarok. Ezáltal előfoglalás nem létezik gyakorlatilag, mert az adott nap délelőttje soramán dől el, hogy ki marad, ki megy. Felhívtam vagy 4 helyet, mind full és hívjak másnap. Kettőnek írtam mailt, de nem is reménykedtem, hogy reagálnak rá. Úgyhogy két lehetőség áll fenn: vagy a reptéren éjszakázunk – biztos jobb lesz, mint a bangkoki buszpályaudvaros esetünk – vagy kemények leszünk és bemászunk Kutara vagy Legianra és este 11-kor bekopogtatunk pár helyre, hogy csókolom, szobát szeretnénk.
Egyelőre itt ülünk Kuala Lumpurba, várjuk a csatlakozást, kicsit kómásan, mert túl boldogra sikerült a tegnapi fokhagymás kenyerünk, Csabesz tanulmányozza a hamisított Balis könyvet és adategyeztetést tart a nagyokos útikönyvvel.

jackfruit árus

jackfruit árus


a kambodzsai tuk tuk

a kambodzsai tuk tuk

Reggel repültünk, Siem Reapből, ahol akadt egy kis meglepetés a reptéren, ahol is 25 dollárt legomboltak rólunk fejenként úgynevezett szervizdíjként. Kicsit emlegettem Kambodzsa összes felmenőjét, és nem elég, hogy minden levegővételünkből maximális profitot gombolnak le, szemétkednek a határon a vízumdíjjal, közben az utolsó bőrt is lehúzzak rólad. És ez még mind nem elég nekik: nehogy már jó szájízzel távozzon a kedves turista, szedjünk be még 25 dollárt, hisz a kedves turistának úgy is nagyon jól megy, ha itt kirándulgat össze-vissza. Hát legközelebb nem repülünk Kambodzsából, az már biztos.
Hát így.

Posted by timigaraj 05:33 Archived in Cambodia

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Be the first to comment on this entry.

This blog requires you to be a logged in member of Travellerspoint to place comments.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint