A Travellerspoint blog

Rizsföld rehab

rain

Az előző bejegyzés után pár órával, amikor már visszajött az áram - biztos, ha sokat esik Balin, akkor nincs áram - én már az idegösszeroppanás határán voltam. Egyszerűen nem bírtam elviselni, hogy ülnöm kell a fenekemen, keresni azt a rohadt hazafelé szóló jegyet, és nem turizmusozhatok, nem járkálhatok, láthatok, nem felfedezhetek. Akkora súlyos volt ez a lelki megrázkódtatás, hogy a szervezetem is besokallt, és hogy újfent ismételjem magam, megint csak keretes szerkezetű lesz a sztory, mivel így a kalandunk végén lerobbantam és elkezdtem antibiotikumos kezelésemet. Mondjuk nem olyan súlyos, mint Csabesz malajziai lerobbanása, de azért elég kellemetlen Balin betegnek lenni. Arról nem is beszélve, hogy nem tudtunk fizetni a kártyámmal, mert regisztrálni kell a visámat, de mivel én külföldi vagyok, csak telefonon tudom elintézni, és nem bírtam cérnával. Nem elég, hogy múltkor már lekéstünk a nagyon jó árképzésű Malaysia Airlines jegyeiről, most börtönbüntetésemet kellett töltenem Kután, és még a talált, olcsó jegyet se tudjuk kifizetni, amikor már csak egy karnyújtásnyira van tőlünk. Azt hiszem este 10-re sikerült mindent elintézni. Dél előtt kezdtünk neki aznap, illetve aznap előtt este is csak ezzel foglalatoskodtunk. De vége. Ide vágó tanácsom pedig kedves jövőbeli utazó, foglald le előre a visszafelé szóló jegyet, mert olcsóbb és több időd marad a felfedezésre, ergo több szabadságot ad, még ha kötött is a dátum (Egyébként, nem lesz egy egyszerű menet a hazajutás: Kuala Lumpur – Colombo (Srí Lanka)-London Heathrow – London Stansted-Pozsony)

ezt az összes jányoknak küldöm

ezt az összes jányoknak küldöm

Hétfőn összepakoltunk és elmentünk bemot fogni, ami jött is hamar. Elvitt a főváros egyik bemo termináljába, ahonnan egy simlis bemos elég sok pénzért elvitt a következő terminálba, ahonnan is indultak azok a bemok, amelyek Ubudba indultak. A rohadt pénzéhes sofőrök az eredeti ár ötszöröséért akartak elvinni, ami szemétség volt részükről, mert oké, kérjenek többet, mert ugye zsíros turisták vagyunk, de ne az ötszörösét. Aztán jött egy, aki elvitt az ár másfélszereséért. Láttunk szép falukat, és olyan érzése volt az embernek, mintha az egész sziget összefüggően lenne belakva, hiszen mindenhol lakott területet láttunk. Majd megérkezvén Ubudba, én leparkoltam a turisztikai információs iroda előtt, Csabesz meg elment szállásvadászatra. Majd egy óra múlva visszatért és jót portyázott, meg kell hogy mondjam.

a bemo enteriőrje

a bemo enteriőrje


a finom, amit ettünk

a finom, amit ettünk

Aztán összeszedtük magunkat, ettünk egy finomat, vártunk míg eláll az eső és elindultunk rizsföldet keresni. Már a falu magában egy gyönyörűség, kis művész tanya, tele galériával, designeres üzletekkel, éttermekkel, spa-val, pici utcákkal (elfelejtettem mondani, hogy Kutan a közlekedés valami őrületes, minden irányban, mindenfelé közlekednek, kanyarodnak, az utcák meg olyan szűkek, hogy gyakorlatilag vagy te vagy az autó megy végig rajta, vagy nagyon be kell húznod a hasad, hogy ketten férjetek el ) műtermekkel, szállásokkal. Minden második ház mellett van egy kis szentély, illetve minden udvarba van egy kis házi szentély.

az élő rizs

az élő rizs

házikó a rizsföldön

házikó a rizsföldön

Csabesz ismerkedik

Csabesz ismerkedik

terápia közben

terápia közben


rizsföld kis teraszosítással

rizsföld kis teraszosítással

Kibattyogtunk a keskeny kis utcán, majd amikor elfogyott a földút következett a csoda. Amerre a szem ellát pálmafákkal határolt rizsföldek, teraszok és zöld, és zöld amerre csak nézel. Nagyon jó tett kicsiny, megviselt, mimóuza lelkemnek ez a gyönyörűség. Nem győztem magamba szívni a látványt. Végre – első ízben – azt kaptam Balitól, amit elképzeltem. Kis ösvény vezetett a földek között, végre láttam, mi fán terem a rizs, láttunk teheneket a pálmafák alatt, helyieket, miközben fejükön cipelték a zsákokat, behívott egy helyi erő a kis viskójába, hogy nézzük meg a gombokat, amiket készít. Megnéztük a műalkotásokat, pálmafából, ébenből, agancsból, bölény csontból készített mindenféle szépségeket és annyira jól esett, hogy nem akarja ránk tukmálni, megnéztük, beszélgettünk egy kicsit aztán folytattuk a sétát, amíg lehetett, mert az eső után elég limitálttá vált a territórium meghódítása. Így is úgy néztünk ki, mint a kismallacok – főleg én – de cipősúrolás lett a vége mindenesetre.
Aztán vacsora, séta, kávé egy fura francia helyen és nyugovóra térés boldogságban.
Hát így.

Posted by timigaraj 03:07 Archived in Indonesia

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Comments

Sziasztok!
Jaj, Istenem! Tömör szívfájdalommal olvastam az előző bejegyzést, mert hisz hadd valljam be, személy szerint ezt a Balin töltött néhány napotokat vártam a leges-legjobban...erre itt ez a depresszív állapotokba sodró, folyamatosan esőben totyogó "szigetecske", amiről nem sok pozitív élményt írtatok. :((( Persze a mostani bejegyzés kicsit jobb élmény már, de én még mindig várom a nagy BUMM-ot, vmi varázslatosat, vagy nem tudom...lehet nem kellett volna elolvasni Fejős Éva: Hotel Bali c. regényét. :)
Kérlek, jöjjön még valami tutkerájság...plíz!!!
Timi, kívánok Neked mielőbbi gyógyulást és 100x szebb élményeket Balin!
Nagyon vigyázzatok egymásra (mint mindig), és várunk Titeket Budapestre sok szeretettel, hisz a sörkertek már rendre csak arra várnak, hogy beüljünk... :)))
Kellemes utat hazafelé!
Pá,
Marcsi

by palcsomari

hello,
hát csatlakozom az elottem szólóhoz, h ez a Bali ilyen sáros :-S de most jon még a java tuti, aztán meg csak csínnyán az antibiotikummal :-)

by fulopvera

Nyugi jányok, annyira nem szar, csak néha. Most például Csabesz (nvcs) gyengélkedik otthon, én meg ülök az esőben egy pagoda-szerűségben és istenkirály csokis sütit majszolok italiánós kapucsínóval. És még a wifi is megy. Kell ennél több?
u.i.: remélem képekkel is szolgálhatok nemsokára

by timigaraj

This blog requires you to be a logged in member of Travellerspoint to place comments.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint