A Travellerspoint blog

hazairányulódás

sunny

Pár nap leforgása után, teljesen az az érzésem, hogy a repülőterek lettek a második otthonunk. Kuala Lumpurba érkezve hajnali egy körül, nem volt értelme szállást foglalni, hanem jó maláj módra becsekkoltunk mi is a reptér várójába, és több száz emberrel együtt vártuk a reggelt. De most azért tökélyre fejlesztettük az éjszakázást, nem úgy, mint Balin. Akkor még csak kísérletező fázisban voltunk, most már luxus körülményeket teremtettünk: hálózsák kiterít, kendő betakar, táska a kocsin és alvás. Annyira belejöttünk, hogy az ötös buszt el is késtük. A jól ismert landmarkok (ennek a szónak a legmegfelelőbb magyar fordítására pályázatot fogok kiírni) és helyek után, megérkeztünk egykori kedves szállásadóinkhoz, akiknél meglepetésünkre senki sem várt, vagyis gyakorlatilag nem volt recepció. Fél nyolcig vártunk, amikor is felkerekedtünk a tornyokhoz jegyet szerezni. Nem szívesen térek ki ennek a pár órának az eseményeire, mert elég borzasztóan érintettek. Természetesen nem kaptunk jegyet, de a legszörnyűbb az volt az egészben, hogy két hónapja erre készültem, Bangkokba se mentünk fel a legmagasabb thájföldi épületbe, és hogy még fokozzam, két emberrel előttünk zárták le a sort és tették ki a sorry táblát. Hát ettől nincs rohadtabb érzés, amikor tudod, hogy minden egy percen múlott. Én gyakorlatilag egy órán át sírtam, mert lelkileg nem tudtam feldolgozni ezt a csalódást. Így is elég kakkancs napokat éltünk meg pl. a lerobbanásom, Kután a szállásunk és erre gyúrtunk, hogy ez lesz a szép befejezés, ezért is álltunk meg egy napra KL-ban és tessék. Úgyhogy visszakullogtunk lezuhanyozni.

a maláj építészet diverzitása

a maláj építészet diverzitása

a torony, amire nagyon haragudtam, amiért nem engedte, hogy megnézzem

a torony, amire nagyon haragudtam, amiért nem engedte, hogy megnézzem

még mindig meg tudnak lepni a tojásokkal

még mindig meg tudnak lepni a tojásokkal

A derekam úgy ahogy rendbe jött, Kután elmentem egy balinéz masszázsra, hát életem eddigi legjobb egész testes masszázsa volt (érdekes technikákat alkalmaznak), és segített is rajtam egy kicsit, legalább is nem álltam már 45 fokos szögben deréktól fölfelé. Csabesz azt mondta, hogy úgy nézek ki, mint a balinéz nők, akik a fejükön cipelik a nehéz kosarakat, merthogy ők tolják ki a csípőjüket egy oldalra és mennek.
Tehát semmi extra nem történt velünk KL-ben. Elmentünk megetetni a halakat a bőrünkkel, felkerestük a kedvenc helyeinket. Ami viszont feltűnő volt, hogy a kínai piacon nem szólítgattak le lépten, nyomon a „dívídi szörrel”, sőt például napszemüveget senki sem kínált eladásra. Csabesz szerint azért, mert már nem voltunk elég fehérek.
Lehet, mindenesetre arra jöttem rá, hogy nem szeretem én ezeket a muszlim népeket. Lehet, hogy már múltkor se szerettem és hogy már írtam róla, de megemlítem még egyszer. Furán érzem magam egy olyan társadalomban, ahol a nő nem egyenrangú a férfivel, és ahol csak levegőnek néznek, mert nem vagyok Sir. Továbbá nincs sorbaállási kultúrájuk – habár az angolokon kívül senkinek se nagyon, aztán löknek fel, mintha lemaradnának valamiről és szó szerint átgyalogolnak rajtad – ezt leginkább a sri lankai járaton érzékeltük és akkor itt módosítom a muszlimot a legtöbb délkelet-ázsiaira. És még egy dolog amit a rovásukra írok: ők az okai a globális felmelegedésnek. Nem normális, hogy mennyi légkondicionálót használnak, és hogy milyen mélységekig hűtenek mindent. Minimum 20 fok különbség a bent és a kint között. A Baliról Kl-ba tartó járaton már hibernáltak, aztán fapados módra KL-ban gyalogolni kell a terminálba kellemes 35 fokocskában, majd tárul az ajtó és valami húsfagyasztó mértékű hideg. A buszon ugyanez, az üzletekről nem is beszélve. És mindenki göthös, meg köhög és vajon miért.

a globális felmelegedés okozói

a globális felmelegedés okozói

fő az óvatosság

fő az óvatosság

színes ablakok

színes ablakok

Szombaton reggel aztán elindultunk maratoni utunkra haza, amint már említettem volt, Srí Lankán keresztül.
Arra jöttem rá (elég sok mindenre rájövök mostanság), hogyha matektanár lennék, pompás feladatokat kreálnék ezekkel a fránya időeltolódásokkal meg időzónákon való utazásokból. Szaladni az idő elől, soha véget nem érő napokat kreálni a zónák közötti ugrálással, meg ilyenek.
Most is indultunk reggel 9-kor, utaztunk három és fél órát és 10-re megérkeztünk Colombóba. Aztán 1-kor folytattunk az utunkat, repültünk 11 és fél órát és este fél 8-ra megérkeztünk Londonba. Miközben a KL-i idő szerint már hajnali három volt. Most megint kezdődik az inszomniám, míg visszaállok.
Most is itt sasolok, nem is vagyok álmos, őrzöm Csabeszt, aki bevackolta magát a táskákkal, én meg lopom az áramot, mert szegény batri nem bírja már a zsinórtalanságot. Legközelebbi utunkra kérünk majd a Jézuskától kis utazós laptopot, utazós batrival. Azt kell hogy mondjam, elég hűvöske van itt Londonországban. Mondjuk mi sem öltöztük túl magunkat – én mondjuk az összes melegnek mondható pólómat felvettem, de fél órát vártunk a buszra kint, utána meg jó ázsiai szokásra még inkább kifagyasztottak az egyórás úton, úgyhogy remek kis megfázással kezdhetjük az akklimatizálódást.

a szökőkútnál

a szökőkútnál

Csabesz és a táncosok

Csabesz és a táncosok

Visszatérve a repülőutunkra, nagyon kellemesen telt, még ha ezer órát is kellett eltölteni a levegőben. Volt mindenkinek kis képernyője, filmekkel, játékokkal, zenével, rádióval, repülési információkkal és külső kamerákkal. Úgyhogy Csabesz ronggyá lőtte a galaktikum összes betolakodóját, és sörözgetett, miközben focit nézett. Én pedig két és félszer néztem meg az új Meryl Streepes filmet, és hallgattam agyon a klasszikus válogatást, miközben borozgattam. Etettek, itattak, gondoskodtak rólunk rendesen, úgyhogy ajánlom mindenkinek szeretettel a Sri Lankaiakat. A stewardeszek indiai szerkóban voltak, ami úgy néz ki, mintha a szoknyájuk egy nagy szarong volna, egy kis hasat szabadon hagyó top, és a szoknyából egy rész az egyik vállukon át van dobva. Nagyon látványosak, főleg, hogy mindenki egy kicsit husi, ami teljes hastáncosnő jelleget kölcsönöz az egésznek.
Most még nem akarok összegezni és egy frappáns tanulsággal lezárni a két hónap négy napot. Arra majd lesz egy külön bejegyzés, ahol majd hányunk vetünk, toplistázunk, meg felsorolunk, ami a blogból kimaradt – vágatlan rendezői verzió, meg ilyenek.

Sri Lanka partjai

Sri Lanka partjai

Sri Lanka tócsái

Sri Lanka tócsái

Inkább csak annyit itt a végére, hogy kicsit jó, hogy hazajövünk. Fárasztó volt ez a sok látás és tapasztalás. Viszont visszacsöppeni most itt a közép-kelet európai valóságba…nem tudom. Már a mai napomat se tudom elképzelni, ha délután hazamegyek. Persze örülünk majd egymásnak a családdal és majd elszörnyülködnek, hogy hogy lefogytam és majd gyorsan pótolni akarják a kihagyott kalóriákat. És majd beszélgetünk, képeket nézegetünk, én meg majd el-elérzékenyülök, hogy milyen jó is volt. És az a legrosszabb az egészben, hogy nem volt időnk igazán élvezni a nagy felfedezést. Gili volt talán az egyetlen hely, ahol lazulhattunk és élvezhettük azt, amit kerestünk.

a 11 és fél órás út előtt

a 11 és fél órás út előtt

és a 11 és fél órás út után, várva az utolsó csatlakozást

és a 11 és fél órás út után, várva az utolsó csatlakozást

Mindenesetre nem kell elcsüggedni, mi is összeszedjük magunkat (minden téren), és nem hagyjuk cserben a néhányatoknál kialakult függőséget és előre pontosan nem meghatározható, de a közeljövőben kivitelezendő kirándulásunkról majd ismét beszámolunk (főleg én).
Addig olvasgassátok újra, hiszen az újraolvasás és értelmezésben sok szépség és újdonság van, és habár nem forszíroztam soha, de lehet egy kis interakciót beletenni és kérdezzetek bátran, ha valami érdekel. Most mentem, mert lefagy a derekam itt padló közelben. Aztán még egyszer majd jöttem. Addig is…
Hát így.

Posted by timigaraj 02:43 Archived in Malaysia

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Be the first to comment on this entry.

This blog requires you to be a logged in member of Travellerspoint to place comments.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint